Uleiul de galbenele si proprietatile sale

ulei de galbeneleUleiul de galbenele este un ulei vegetal (in cazul nostru ulei de orez, dar poate fi si un alt ulei vegetal ca cel de floarea soarelui, jojoba etc) imbogatit cu proprietatile extraordinare ale galbenenelor (Calendula officinalis) macerate in acest ulei.

Principiile active ale galbenelelor (antiinflamatorii, calmante, cicatrizante) eliberate in timpul macerarii in ulei vegetal se vor pastra astfel in compozitia acestuia si rezultatul este un ulei cu proprietati nu doar de hidratare si emoliere ci si de reducere a iritatiilor si fragilitatii epidermei prin accelerarea vindecarii acesteia.

Cum se prepara uleiul de galbenele

Ingrediente necesare:

  • o cutie de ceai de galbenele (flori uscate) si
  • ulei de orez.

Mod de preparare:

  • luam un borcan sterilizat si il umplem pe 3 sferturi cu flori de galbenele.
  • peste galbenele varsam uleiul de orez in asa fel incat sa le acopere complet. Nu trebuie sa ramana la suprafata, neacoperita, nicio floare sau petala.
  • punem borcanul intr-un loc ferit de lumina si surse de caldura si lasam galbenelele la macerat timp de 40 de zile.
  • de 2-3 ori pe saptamana borcanul trebuie agitat pentru a amesteca bine galbenelele in ulei.
  • la sfarsitul celor 40 de zile vom filtra uleiul in doua etape: mai intai varsam uleiul intr-un alt borcan sterilizat avand grija sa nu curga si galbenelele. Galbenenele ramase in primul borcan le vom strivi bine cu lingurita in asa fel incat sa iasa cat mai mult ulei absorbit de acestea care contine principiile active concentrate ale plantei. Varsam si uleiul obtinut in urma strivirii galbenenelor peste cel deja varsat in al doilea borcan. Dupa varsarea intregii cantitati de ulei in al doilea borcan vom trece la filtrarea propriu-zisa, cu ajutorul unei panze curate sau a unui filtru de cafea. Optional putem adauga in uleiul nostru filtrat si 0.25% de vitamina E (tocoferol) care va avea proprietati benefice pentru piele si proprietati antioxidante pentru uleiul nostru care astfel se va conserva mai mult.

In acest mod se pot prepara / macera floricelele uscate de musetel sau alte plante medicinale cu proprietati benefice pentru piele si nu numai.

Este de preferat alegerea unor uleiuri cu rezistenta mai mare la oxidare ca cel de orez, de jojoba, dar in general se pot folosi si alte uleiuri vegetale (ca cel de masline, de floarea soarelui etc). Uleiurile astfel obtinute se vor pastra in locuri ferite de lumina si caldura timp de cel putin un an.

In acelasi ulei se pot macera mai multe tipuri de plante, obtinandu-se astfel un ulei cu nenumarate principii active. Putem macera in acelasi ulei, de exemplu, flori de calendula, musetel si lavanda.

Aceste uleiuri se pot folosi ca atare in zonele cu probleme – sunt un adevarat balsam pentru mainile iritate sau uscate si pentru alte zone ale corpului cu probleme de sensibilitate excesiva sau iritatii, degeraturi, dermatite, eczeme etc. Este de preferat aplicarea lor pe pielea umeda pentru ca astfel o va pastra hidratata si va impiedica uscarea acesteia. Se pot folosi si ca ingrediente esentiale in creme, lotiuni, unguente etc.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.