INCI si importanta informarii

INCI si importanta informarii

Ce inseamna INCI? Reprezinta lista ingredientelor/substantelor continute in produsele din comert, compozitia in ordine descrescatoare a ingredientelor. Ceea ce inseamna ca primul ingredient este cel prezent in cantitatea cea mai mare, urmatorul intr-o cantitate mai mica si tot asa pana la ultimul care este in cantitatea cea mai mica.

De ce sa citim aceasta lista de ingrediente? O sa imi spuneti: “pana acum nu am citit si n-am murit”. Asa e, nu se moare, doar ca incet-incet toate aceste ingrediente daunatoare din alimente si cosmetice ne creeaza probleme de sanatate, de la alergii si intolerante, la intoxicatii, probleme de piele, de nutritie etc etc etc… care ar putea fi prevenite prin informare.

Haideti sa ne informam despre produsele pe care le folosim, fie ele alimentare sau cosmetice. Sa nu ne mai lasam incantati de publicitate sau de ambalajele atragatoare, de parfumul produselor sau de numele marcii cunoscute. Important este continutul care ne poate infuenta sanatatea mai mult decat credem.

Prin informare putem “educa” si producatorii care se vor adapta cererii. Daca noi incepem sa consumam produsele sanatoase si sa le evitam pe cele care contin multe ingrediente nocive, atunci si producatorii vor intelege ca trebuie sa se adapteze unei clientele din ce in ce mai constiente, exigente, atente si mai informate.

Exista alimente care nu pot fi comercializate fara conservanti, dar si multe care pot fi, se gasesc in comert in centrele comerciale cunoscute, doar ca de multe ori sunt mai putin cunoscute pentru ca producatorul a investit mai mult in calitatea ingredientelor si mai putin in publicitate. Cititi eticheta de pe ambalaj si evitati-le pe cele care au prea multe ingrediente necunoscute, de tipul conservantilor, E-urilor de tot felul etc.

Acelasi lucru pentru cosmetice: consultati mereu eticheta cu INCI (lista ingredientelor). Este important pentru sanatatea noastra! Cand va ganditi la o crema de fata, va ganditi la o piele catifelata, hidratata, eventual va amintiti de o reclama vazuta la televizor sau in reviste cu o fata superba cu un ten perfect care va arata efectele unei creme cu vitamina E si acid hialuronic. In realitate, ar putea fi o crema compusa in mare parte din derivati din petrol, siliconi, ftalati si alte porcarii, cu o picatura de vitamina e si acid hialuronic care practic sunt ineficiente, ca si cum nu ar fi; producatorii acestor cosmetice studiaza formule care sa va dea pe moment senzatia de catifelare dar care in realitate formeaza numai un strat temporar care, odata inlaturat, lasa pielea deshidratata, imbibata cu substante periculoase care in timp creeaza multe probleme ca uscaciune, iritatii, acnee, eczeme, alergii etc. Ca sa nu mai vorbim de produsele cosmetice destinate copiilor…

Va intrebati: cum se face totusi ca aceste produse sunt aprobate de ministerul sanatatii, in ciuda nenumaratelor ingrediente periculoase pentru sanatate? Ei bine, nu exista (inca) o legislatie corespunzatoare care sa reglementeze folosirea tuturor acestor substante iar producatorii profita din plin acest haos. Exista substante interzise in unele tari si acceptate in altele; probabil ca o sa mai dureze pana se ajunge la o uniformizare in acest sens, mai ales ca exista si interese ale marilor companii care nu au nicio intentie de a schimba ceva, atata timp cat obtin castiguri enorme utilizand substante ca derivatii din petrol cu costuri mici si profituri mari. Si acesta este doar un exemplu.

Haideti sa le luam pe rand, sa vedem care sunt aceste substante de evitat (sunt desigur doar o parte, dintre cele mai folosite de producatorii de cosmetice), ce efect au asupra pielii noastre si de ce sa le evitam:

DERIVATI DIN PETROL:
Mineral oil
Petrolatum
Parafina
Vaselina
Paraffinum liquidum
Microcrystalline Wax

SILICONI:
Dimethicone
Ciclopentasiloxane
Cyclomethicone
Amodimethicone
Dimethiconol
Trimethylsiloxysilicate

CONSERVANTI:
Imidazolidinyl urea
Diazolidinyl urea
Methylchloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Formaldheyde
DMDM hydantoin
Benzylhemiformal, 2-bromo, 2-nitropropane
1,3-diol, 5-bromo, 5-nitro, 1,3-dioxane
methyldibromo glutaronitrile
sodium hydroxymethylglycinate

ALTELE:
Cocamide Mea
(TEA) (ex: Cocamide Tea)
(DEA) (ex: Cocamide Dea)
BHT –  E321
BHA – E320
Ammonium Lauryl Sulfate
PEG – Polietilenglicol
Triclosan
PPG

Derivatii din petrol: in aceasta categorie intra substantele sintetice rezultate din procesarea chimica a petrolului. Producatorii de cosmetice se indreapta spre derivatii din petrol mai ales pentru ca acestia sunt mult mai ieftini si dau dovada de stabilitate si integrare usoara in orice formula ar fi integrati. Dar efectele negative nu par sa fie luate in calcul… Aceste substante blocheaza porii, sensibilizeaza pielea si ii inhiba functiile naturale. De asemenea, pot produce forme severe de acnee.

Siliconii: substante nocive care acopera pielea sau firele de par (in sampoane si balsamuri) cu o pelicula ce da impresia de piele catifelata sau de par super matasos, cand in realitate le acopera si le sufoca prin deshidratare!

Conservantii: substante care pot cauza probleme ca dermatita de contact, iritatii, alergii etc

Sigur ca cine nu este obisnuit sa consulte INCI o sa spuna: nu merg dupa mine cu manualul de chimie, prea multe ingrediente de retinut.

In realitate e nevoie de putina informare si bunavointa. In niciun caz nu ne punem sa invatam pe dinafara toate aceste substante dintr-odata. Incercam sa retinem cateva si incet-incet, incepand sa ne informam, le retinem fara sa vrem si incepem sa le evitam pe cat posibil.

Nu e musai sa fim maniaci ai produselor bio, nici sa cumparam cele mai scumpe cosmetice eco-biologice de pe piata (exista firme care profita de snobismul unor clienti si produc cosmetice eco-bio sau organice care costa exagerat de mult); doar sa incercam sa cumparam produse, nu neaparat din cele scumpe (si exista multe despre care nici nu banuiati), care sa contina cat mai putine substante de acest gen.

De retinut atunci cand citim INCI: cu cat substantele daunatoare sunt pozitionate mai sus in lista ingredientelor (INCI) cu atat ele sunt in cantitate mai mare, deci atentie si la acest aspect.
Sa luam de exemplu o crema: daca in primele pozitii are ca ingrediente derivati din petrol, siliconi, ftalati, e evident ca orice substanta nutritiva care ar urma nu are multa importanta si deci crema este formulata pentru umplerea buzunarelor producatorului si nu pentru ingrijirea tenului. In schimb, daca o crema are pe primele pozitii apa si uleiuri/extracte vegetale, si eventual in ultimele pozitii un conservant din “lista neagra” sau o alta substanta in cantitati infime, se poate considera o crema menita sa aduca beneficii pielii. Depinde de fiecare dintre noi, de gradul de toleranta si de tipul de ten si pana la urma de felul in care vrem sa ne respectam organismul si in general pe noi insine.

Link-uri utile pentru consultarea ingredientelor din cosmetice:

www.biodizionario.it – in limba italiana, dar usor de inteles – ingredientele cosmetice sunt clasificate astfel: 2 buline rosii=extrem de daunatoare, inacceptabile, 1 bulina rosie=periculoase dar daca sunt in ultimele pozitii din lista INCI se pot trece cu vederea, o bulina verde=acceptabile si doua buline verzi=acceptate.

http://www.ewg.org/skindeep/ – baza de date a produselor cosmetice – introduceti numele exact al unui ingredient sau al unui producator faimos de cosmetice si veti gasi date privind acel ingredient sau producator (produsele cosmetice analizate de ei pe baza datelor selectionate din literatura stiintifica publicata).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.